Video ZDARMA !!!X
Video na téma zdraví zubů

Stáhnete si zdarma video Evy Hájkové na téma ústní mikrobiom a zdraví zubů.

Zadejte prosím emailovou adresu, pro odeslání knihy zdarma.


videoFree

Posilujte s námi imunitní systém.

Kategorie

Nejnovější příspěvky

Populární příspěvky

Kategorie blogu

Slevy

Koronavirus COVID-19

Koronavirus COVID-19

Zveřejněno: Různé
28.02.2020

Nebojujeme proti epidemii; bojujeme s infodemií - COVID-19 hysterie

Za posledních pár dní jsem dostala stovky dotazů ohledně koronaviru a zda tedy už nyní podléhat panice, z důvodu šířících se zpráv z médií, anebo zůstat klidní.

Zde bych ráda citovala generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, který na konferenci o bezpečnosti, konané v Mnichově 15. února 2020 řekl:

„Nebojujeme proti epidemii; bojujeme s infodemií…Je čas pro fakta, ne pro strach.
Je to čas pro racionalitu, ne fámy.“

Aktuální vykupování obchodů nepomůže nikomu, je to jen další šíření paniky, která je pak jako sněhová koule, nabalující se a nabírající sílu.

Pojďme si tedy říci ta fakta, místo toho, abychom podléhali hysterii a strachu. Tak jak jsem psala ve svých předešlých příspěvcích – strach je nejhorší rádce, který nás především celkově oslabuje. My chceme být však silní a odolní!

Ve vědomostech je síla!

V tomto případě však o COVID-19 ještě mnoho nevíme, každopádně vědci denně pracují na tom, abychom tomuto koronaviru více porozumněli…

O tom, co je koronavirus a čím se vyznačuje jsem psala zde. A tak zde nebudu již rozebírat úplné základy.

V tomto článku, který píši po měsíci od svého prvního příspěvku, bych se již ráda věnovala faktům, které za ten měsíc máme k dispozici a ze kterých vycházím.

Zde shrnuji vaše nejčastější dotazy:

  1.        Kolik lidí je vlastně nakažených a kolik jich zemřelo?

Množství nových potvrzených případů a úmrtí se neustále mění. WHO každý den vydává report o situaci v globálním měřítku, které můžete sledovat zde a k 27. únoru jsou čísla následující:

Potvrzených nakažených celosvětově: 82 294 (1185 nových případu)

V Číně potvrzených nakažených: 78 630 (439 nových případů)

Úmrtí: 2747 (29 nových)

Potvrzených nakažených mimo Čínu: 3664 (746 nových případů)

COVID-19 potvrzen ve 46 zemích (v dalších 9 zemích k 27.2)

57 úmrtí mimo Čínu (13 nových)

  1.        Jaká je tedy úmrtnost?

To bohužel přesně ještě nevíme. Vysoký počet úmrtí v Číně je alarmující, nemusí však odrážet úmrtnost v jiných částech světa vzhledem k nedostatku nemocničního personálu, zdravotnického materiálu, lůžek na jednotkách intenzivní péče, kterým Čína čelí. Podíváme-li se na čísla WHO k 22. únoru 2020, ze 76 392 hlášených případů v Číně došlo k 2348 úmrtím, což v Číně zvyšuje úmrtnost na 3 %. Mimo Čínu však došlo k 11 úmrtím z 1 402 případů, což je úmrtnost 0,78 %. 

  1.        Kdo je ve vyšším riziku nákazy, máme se bát o děti?

Zdá se, že určité skupiny lidí jsou více ohroženi nákazou či úmrtím. Nejvýznamnějším faktorem se zdá být zvyšující se věk, a naopak děti pod 9 let jsou v minimálním riziku. Ve zprávě zveřejněné čínským CCDC 17. února 2020 v Čínském časopise epidemiologie se riziko úmrtí zvyšuje s věkem. Míra úmrtnosti pacientů starších 80 let byla odhadována na 14,8 %. Zdá se, že úmrtí u osob mladších 50 let je nepravděpodobná, úmrtnost osob 40–49 let se odhaduje na 0,4 % a 0,2 % u pacientů ve věku 10–39 let (viz tabulka níže). Jak je uvedeno výše, u dětí ve věku 0-9 let nedošlo k žádnému úmrtí. Pokud někdo již trpí chronickým onemocněním, zvyšuje se riziko úmrtí. U lidí, kteří nevykazovali žádné onemocnění byla úmrtnost 0,9 %. Anamnéza kardiovaskulárních onemocnění zvýšila riziko na 10,5 %.

 

AGE

DEATH RATE

80+ years old

14.8%

70-79 years old

8.0%

60-69 years old

3.6%

50-59 years old

1.3%

40-49 years old

0.4%

30-39 years old

0.2%

20-29 years old

0.2%

10-19 years old

0.2%

0-9 years old

no fatalities

Zdroj: https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

 

Stejně jako u virového onemocnění chřipky se starší lidé a osoby s chronickým onemocněním jeví jako nejvíce ohroženi závažnými komplikacemi a úmrtím. Níže pak % úmrtí dle určitých chronických onemocnění:

                                                                                                                                                                            

    Death rate

Cardiovascular disease

10.5%

Diabetes

7.3%

Chronic respiratory disease

6.3%

Hypertension

6.0%

Cancer

5.6%

no pre-existing conditions

0.9%

 

Čínské CCDC dále píše, že ačkoli COVID-19 je vysoce infekční a rychle se šíří, dobrou zprávou je, že v 81 % případech se jednalo o lehký průběh infekce s nízkou úmrtností 2,3 %. Z celkových 1023 úmrtí, většině bylo přes 60 let a/nebo již měli určité chronické či jiné vážné jako hypertenze, kardiovaskulární onemocnění a diabetes. Úmrtnost není překvapivě nejvyšší (49 %) u kritických případů a žádná úmrtí u lidí se středně těžkým průběhem infekce.

 

  1.        Jak se COVID-19  testuje a co mám dělat pokud mám podezření na infekci?

Momentálně se testy provádějí na zdravotním ústavu, praktičtí lékaři ani pediatři nemají testovací kity k dispozici. Jedná se o výtěr z nosu, krku a genetické testování na COVID-19.

Pokud má lékař podezření na infekci koronavirem, pacienta izoluje, nasadí mu roušku a volá infolinku státního zdravotního ústavu. Pokud má pacient podezření na infekci koronavirem, měl by kontaktovat svého praktického lékaře anebo volat pohotovost či příslušnou krajskou hygienickou stanici.

Momentálně si praktičtí lékaři stěžují na nedostatek či úplné minimum roušek, které by je chránilo..

K dnešnímu datu bylo v ČR testováno 27 lidí s podezřením na infekci. Zatím s žádným pozitivním výsledkem na COVID-19.

Z výše uvedeného tedy aktuálně vyplývá následující:

Pokud máte vy nebo vaše dítě příznaky nachlazení nebo chřipky, je
pravděpodobné, že máte nachlazení nebo chřipku
!

 

Pokud jste však cestovali do oblastí, kde se již COVID-10 vyskytuje a máte podezření, určitě nechoďte ke svému lékaři, který vás stejně nemůže otestovat, a navíc můžete roznést infekci dále. Volejte příslušnou krajskou hygienickou stanici a poraďte se, jak postupovat.

 

  1.        Jak se léčí COVID-19?

V současné době neexistují žádné specifické antivirové léky účinné na COVID-19. Léčbu podporuje odpočinek, dostatek tekutin a kyslíku. V případě těžšího průběhu je pak nutná intenzivní péče. Vědci aktivně zkoumají možné stávající nebo nové antivirové léky, které mohou být efektivní proti COVID-19, a vakcíny, které mohou zabránit šíření koronaviru.  Výroba a testování nových farmaceutických látek nebo vakcín může trvat několik měsíců až více než rok.

 

  1.        Jaký je mechanismus úmrtí na COVID-19 a jak posílit imunitní systém?

Úmrtí jsou často způsobena sepsí, při které imunitní systém přehnaně reaguje na tzv. „cytokinovou bouři“, kterou virus vyvolá.Cytokinová „bouře" je reakce imunitního systému (zvyšuje se koncentrace více než 150 druhů různých chemikálií - cytokinů, které regulují naše bílé krvinky, podporují anebo regulují zánět), kterou sice spustí přítomnost viru, ale její intenzita závisí od stavu imunity - paradoxně tedy chřipka může způsobit silnější zdravotní těžkosti jinak zdravým mladým lidem a lidem středního věku. Navíc tato reakce je tím bouřlivější, čím má člověk v krvi a v buňkách méně antioxidantů.

Jak tedy pacienta podpořit při této cytokinové bouři? Víme, že určité látky mají imunoregulační a imunomodulační účinky a uvádí hyperaktivní imunitní systém do rovnováhy. Tyto látky pak mohou být jednou z nejlepších podpůrných mechanismů pro pacienty se sepsí. ¨

 

Které to tedy jsou? 

  1.        Vitamín C - Bylo zjištěno, že 1,5 g IV každých 6 hodin (celkem tedy 6 gramů denně) s hydrokortisonem a thiaminem významně snižuje mortalitu a brání progresivnímu selhání orgánů u pacientů se sepsí. Ve skutečnosti měli pacienti léčeni protokolem vitamínu C 8,5% úmrtnost ve srovnání se 40,4 % v kontrolní skupině. V současné době probíhá studie zaměřená na zkoumání infuzí vitaminu C k léčbě těžké pneumonie infikované 2019-nCoV, kde pacienti dostávají 24 gramů vitamínu C denně po dobu 7 dnů. 
  2.        Vitamín D byl dokonce nazván vitamínem „pro přežití“. Utlumuje imunitní systém a jeho nedostatek může být ve skutečnosti považován za rizikový faktor pro sepsi a zánětlivé procesy v těle.
  3.        Tato studie demonstruje účinek dalších látek, které mohou být nápomocny při selhávání organismu. Zmíním zde několik: kurkumin, qercetin, probiotická´ý kmen  Bacillus sp LBP32, naringin (flavonoid nalezený v kůži citrusových plodů), Boswellia (Frankincense), obrubovec mnohoklanný.

  

Jak se dále chránit?

  •          Omega 3 (DHA a EPA) - Dostatek omega 3 NMK, které najdete v rybách či v kvalitních rybích olejích. Osobně doporučuji olej z tresčích jater, obsahující navíc přirozeně se vyskytující vitamín D a to značku Rosita, která oleje vyrábí velmi šetrným způsobem (bez použití tepla, jak je tomu u 99% rybích olejů) a navíc lab. Analýzy na čistotu a kvalitu najdete transparentně na jejich webu. Pro vegany pak doporučuji tento zdroj omega 3.
  •          Probiotika – v podobě fermentovaných potravin  a pro ty, kteří je z určitých důvodů nemohou či nejedí pak kvalitní doplněk. Doporučit mohu především laktobacily a bifidobakterie.
  •          Dále krom výše zmíněných vitamínu C a D ve vyšších dávkách je důležitý zinek.
  •          Umývejte si častěji ruce 
  •          Nedotýkejte se očí, nosu a úst 
  •          Zůstaňte doma, když jste nemocní, pokud nepotřebujete naléhavou lékařskou pomoc.
  •          Pokud kašlete, zakrývejte si ústa loktem či zápěstím. Ne dlaní. Pokud dlaní, umyjte si ruce.
  •          Udržujte odstup cca 8 m od lidí, kteří jsou nemocní.
  •          Zvlhčujte si nos. Skvělý roztok, který si můžete udělat doma je: destilovaná voda, koloidní stříbro, trochu mořské soli, pár kapek extraktu z grepových semínek a trochu březového cukru (xylitolu). Skvělá prevence virových respiračních onemocnění!
  •          Konzumujte potraviny a koření s antivirovými vlastnostmi. Patří mezi ně kokosový olej, syrový česnek, oregáno, zázvor, kimchi a jiné fermentované potraviny, které nebyly tepelně zpracovány! Ve skutečnosti bylo zjištěno, že fermentované korejské zelí, kimchi, má výrazné účinky v prevenci a boji proti viru chřipky H1N1! Mezi další příklady chutných kvašených potravin, které můžete vyzkoušet, patří kysané zelí, okurky, miso, kefír a kombucha. Dále granátové jablko, zelený čaj, jablečný ocet a medicinální houby (shiitake, maitake, reishi, cordyceps..).
  •          Jezte spoustu ovoce a zeleniny. Jsou plné antioxidantů, které ničí volné radikály, které oslabují náš imunitní systém. Zaměřte se na tzv. duhovou dietu.
  •          Pijte dostatek čisté vody.  Upřednostňujte vodu, bylinné čaje, fermentované nápoje (vodní kefír), kokosovou vodu a vývary. 
  •          Vyvarujte se jednoduchých cukrů a průmyslově zpracovaným potravinám. Super pomůckou vám může být aplikace Foodgroot (mrkněte do FB skupiny foodgroot beta verze, pro návod ke stažení).  
  •          Choďte pravidelně na vzduch a mějte lehký, pravidelný pohyb.  Mírné cvičení může zvýšit produkci makrofágů, typu bílých krvinek, které požírají bakterie a viry. Intenzivní cvičení však může ve skutečnosti dočasně snížit imunitní funkci - tak to nepřehánějte!
  •          Dostatečný spánek. Dostatek spánku ve skutečnosti zvyšuje počet vašich bílých krvinek. Na druhé straně nedostatek spánku i na několik hodin zvyšuje zánět v našem těle, což nás činí náchylnější k infekcím. 
  •          Minimalizujte stres. Emoční stres vytváří v našem těle fyziologický stres, který snižuje imunitní obranu a zvyšuje náchylnost k nemoci. Bylo prokázáno, že stres snižuje schopnost našich bílých krvinek ničit bakterie, a ve skutečnosti vytváří další zánět, díky kterému se můžeme cítit ještě hůř.

 

  1.        Máme nosit roušku či respirační masku?

Pokud cestujete letadlem, určitě doporučuji použít respirační masku, která filtruje alespoň 95 % i velmi malých částic a je označena P95, R95 nebo N95. Tato nedávná studie naznačuje, že respirační masky jsou významnou ochrannou pomůckou proti CONVID-19

 

  1.        Kde najdu aktuální informace? 

Přeji nám všem, abychom místo hysterie zachovali klid, místo nakupování nezdravých trvanlivých potravin se zaměřili na kvalitní, čerstvé potraviny plné flavonoidů a vitamínů a více podporovali náš imunitní systém, a to nejenom v tomto období, ale po celý rok a dlouhodobě.

Držím nám všem palce, opatrujte se a buďte hlavně zdraví.

 

Zdroje:

https://www.clinicaltherapeutics.com/article/S0149-2918(17)30235-7/fulltext

www.who.int/dg/speeches/detail/munich-security-conference  

http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

https://doi.org/10.1016/j.chest.2016.11.036https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253453/

 

 

 

 

2861 Zobrazení
Líbilo se