Video ZDARMA !!!X
Video na téma zdraví zubů

Stáhnete si zdarma video Evy Hájkové na téma ústní mikrobiom a zdraví zubů.

Zadejte prosím emailovou adresu, pro odeslání knihy zdarma.


videoFree

Čistý mastichový olej

Pro domácí kosmetiku, přípravu ústní vody a jako přísada podkrmů.

Více informací

  • Sdílet tuto položku

Skladem

CG-661

Skladem: 5 ks

Výrobce: Mastic Life

295,00 Kč (s DPH)

popis produktu

Mastichový olej je extrahovaný z chios mastichy destilačním procesem párou.
Balení: skleněná lahvička
Hmotnost obsahu: 1 ml
Složení: 100% Chios masticha olej
Použití: Podle konkrétního receptu a návodu pro přípravu pokrmů, domácí kosmetiky nebo ústní vody na vyplachování.
Upozornění: Skladujte v suchu při teplotě do 25°C v uzavřeném obalu.
Není určeno pro děti. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Ukládat mimo dosah dětí!
Spotřebujte do 12 měsíců po otevření.

Co je masticha

Masticha je pryskyřice cíleně získávaná z řečíku lentišku v jižní oblasti ostrova Chios. Jedná se o velmi aromatickou a chuťově výraznou vyzrálou pryskyřici, která vzniká odkapáváním z uměle vytvořených zářezů kmene řečíku.
Masticha sklizená s kmene, větví a z plochy pod stromem se po vytřídění a vyčištění používá ve své originální podobě pryskyřičných krystalů – slz a jako surovina pro další zpracování.

Masticha je jako pryskyřičná míza vylučovaná z kmene a z hlavních větví schinu (Σχίνος je řecký název mastichového stromu – řečíku lentišku). Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry pomocí speciálního nástrojem. Masticha se v řezech objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká i na plochu pod stromem.

Vytékající pryskyřice má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny. Ta po 15 – 20 dnech tuhne v nepravidelných tvarech. Ztuhlé pryskyřičné krystaly mají zpočátku poněkud hořkou chuť, ale tato hořkost brzy ustupuje. Vyzrálá masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nasládlou chutí, která je nezaměnitelná.

Stupeň tvrdosti mastichy závisí na okolní teplotě, době, po níž zraje a na velikosti řezu. Plynulý tok pryskyřice vytváří velké, relativně měkké slzy mastichy, zatímco přerušovaný tok vede k malým, ale tvrdším mastichovým slzám.

Objev mastichy

Získávání mastichy na ostrově Chios se vyvíjí nejméně dva tisíce let, o čemž vypovídají záznamy starověkých botaniků a historiků. Objev chioské mastichy ale nedokážeme přisoudit konkrétní osobnosti, ani jej přesně datovat. První významné zmínky o mastiše jsou až v dílech Dioscorida a Galéna.

Historie mastichy je velmi bohatá a vypráví o bohatství obchodníků s mastichou i o utrpení obyvatel Chiu. Pro novověk mastichu objevili Janované, kteří zorganizovali produkci v rámci vesnic chráněných před nájezdníky důmyslnou obrannou architekturou a kteří uvedli mastichu jako významnou komoditu tehdejšího světového obchodu. Jedním z významných obchodníků s mastichou té doby byl i Kryštof Kolumbus.

Janovskou organizaci produkce v monopolu, pravidla kultivace mastichových stromů i proces sběr a zpracování mastichy převzali turečtí sultáni a do jisté míry i současná organizace pěstitelů mastichy. Tradiční organickou formou pěstování mastichy je neměnný po několik staletí.

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

Související produkty