Omega 3 mastné kyseliny
Mastné kyseliny, jejichž účinky na zdraví mohou využívat děti, dospělí, senioři i těhotné ženy. Hovoříme o omega 3, které jsou známé například díky rybímu oleji nebo kapslím s jeho obsahem. Samozřejmě, jejich nejpřirozenějším zdrojem jsou potraviny.
V souvislosti se zdravými mastnými kyselinami se často zmiňují nejen omega 3, ale také omega 6 a omega 9 tuky. Velký je také rozdíl mezi jednotlivými formami, tedy EPA, DHA a ALA. Na co jsou všechny tyto omega kyseliny dobré, jaké mají přínosy, kde v potravinách je najít a jaké doplňky s jejich obsahem jsou nejkvalitnější a nejlepší?
Co jsou omega 3 mastné kyseliny, EPA, DHA a ALA
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální nenasycené tuky, které jsou nezbytné pro lidský organismus. Existují tři typy omega 3 kyselin, a to EPA, DHA a ALA.
EPA neboli eikosapentaenová kyselina je známá především svými protizánětlivými a kardiovaskulárními benefity. Pomáhá regulovat zánětlivé procesy v těle, snižuje hladinu triglyceridů v krvi a podporuje srdce i udržení zdravého krevního tlaku.
DHA, tedy dokozapentaenová kyselina, je druhým typem omega 3 mastných tuků. Tato kyselina prospívá především zdraví mozku, jelikož tvoří hlavní stavební kámen mozkové tkáně, navíc přispívá k fungování kognitivních schopností a je důležitá pro zdraví očí. Ovlivňuje také správný vývoj mozku, a to jak u plodu, tak u kojenců.
ALA, alfa linolenová kyselina, je posledním typem omega 3 kyselin. Pro tělo představuje v omezeném množství zásobárnu pro ostatní mastné kyseliny, neboť ji dokáže přeměnit na první dva typy. Jako součást stravy tak přispívá k celkovému příjmu omega 3.
Velmi známým zdrojem omega 3 tuků je rybí olej, olej z tresčích jater a krillový olej. Nejlepším a nejčistším zdrojem je krillový olej – má nejlepší vstřebatelnost, je bez znečištění a obsahuje EPA i DHA. Olej z tresčích jater má navíc vysoký obsah vitamínů A a D. Pokud si vyberete rybí olej, získáte spoustu antioxidantů a stabilní omega 3.
Pro pokračování ve čtení tohoto článku sjeďte na konec této stránky nebo klikněte zde. Dozvíte se nejen v jakých potravinách omega 3 najít, ale i jaký je rozdíl mezi vejci od slepic ve volném výběhu nebo v klecích a jaké doplňky stravy jsou nejlepší.
Nejprodávanější
Potraviny jako nejlepší zdroje – ve kterých se omega-3 nacházejí?
Jelikož si člověk neumí omega 3 mastné kyseliny sám vyrobit, musí je přijímat externě. Nejvíce přirozenou cestou je strava a jídlo, kde existuje několik možností.
Omega 3 se v potravinách nacházejí například:
Tučné ryby a mořské plody: Losos, makrela či sardinky – tyto ryby jsou skvělým zdrojem zdravých omega 3 tuků. Kromě nich obsahují zdravé tuky také sleď, tuňák, pstruh či halibut. Z mořských plodů můžete vyzkoušet konzumaci krevet nebo ústřic.
Ořechy a semínka: Pokud chcete doplnit zdravé tuky, můžete do jídelníčku zařadit ve zvýšeném množství i některá semínka nebo ořechy. Jde například o konopná, lněná či chia semínka, a z ořechů vyzkoušejte vlašské, pekanové a makadamové.
Vejce a maso: Pokud jde o živočišné zdroje, nejvíce omega 3 kyselin je ve vejcích, ideálně od slepic, které jsou chovány ve volném výběhu. Pokud zvolíte maso, nejvíce omega 3 obsahuje hovězí maso ze zvířat, která se volně pasou a jsou krmena trávou.
Řasy, oleje, zelenina a luštěniny: Z rostlinných zdrojů stojí za zmínku řasy, například chlorella, wakame nebo nori, stejně tak oleje, například chia, lněný či konopný. Jako doplněk poslouží také špenát, sója, hnědá rýže, rukola a ovesné vločky. Tyto jsou však pouze menším doplňkem ve stravě, nespoléhejte se na ně jako na hlavní zdroj omega mastných kyselin.
U nás máme to nejlepší – kapsle, rybí olej i další doplňky
Omega 3 mastné kyseliny můžete do těla doplnit také prostřednictvím doplňků stravy. V naší nabídce máme nejčastější tři formy, a to kapsle, tekutý olej nebo kapky. Tyto doplňky jsou vhodné pro dospělé, děti i těhotné ženy.
Za zmínku stojí zejména následující doplňky výživy:
- Rybí olej v podobě kapslí, které jsou příjemné na užívání – doporučujeme vybrat kvalitní omega 3 z mořských ryb s obsahem až 500 mg kyselin.
- Kromě toho u nás naleznete i standardní tekutou formu oleje, kde máte na výběr nejen klasický rybí olej, ale například také olej z jater chiméry podivné.
- Výborné jsou také kapsle obsahující krillový olej, zde doporučujeme doplňky s obsahem až 805 mg a výrazným zastoupením DHA a EPA s lepší vstřebatelností.
- Můžete sáhnout i po omega tucích z tresčích jater, které máme jak ve formě perorálních kapslí, tak i jako tekutý olej – a to i ve výhodných baleních.
- Naleznete u nás také speciální doplňky vhodné v období těhotenství, omega 3 se směsí prémiových olejů nebo veganské omega z divokých řas.
- Pokud jde o děti, pro ně máme v nabídce rybí olej v kapslích, v tekuté formě oleje i jako kapky s dávkovačem, například s příchutí pomeranče.
- Zajímavostí naší nabídky jsou také rostlinné omega 3 doplňky, kde se tyto zdravé mastné kyseliny získávají z mořských řas a jsou vhodné i pro děti.
Účinky na zdraví a srovnání omega 6 a omega 9 kyselin
Na co jsou omega 3 mastné tuky dobré? Především jejich pozitivní účinky mohou využít děti, dospělí, senioři i těhotné ženy. Nejdůležitějšími oblastmi, kde omega 3 působí, je podpora normální funkce očí, zraku, srdce a mozkové činnosti.
Pokud jde o DHA, ty při příjmu alespoň 250 mg denně přispívají k normální činnosti mozku, stejně jako k udržení normálního zraku. Společně s EPA mají pozitivní vliv také na srdce, kardiovaskulární systém a optimální krevní tlak. Při příjmu 2 g denně pomáhá DHA udržovat hladinu triglyceridů v krvi v normálních hodnotách.
Celkově jsou omega 3 důležité pro slizniční imunitu a mají protizánětlivé účinky. Na druhou stranu, omega 6 mastné kyseliny působí opačně a mají spíše prozánětlivý vliv, přičemž člověk je v běžné stravě přijímá více než omega 3.
Dobrým příkladem jsou vejce. Pokud byly slepice krmeny trávou a měly volný výběh, poměr omega 3 a omega 6 kyselin může být až 1:1, v opačném případě je to ve prospěch omega 6 a poměr může být až 1:29. Omega 6 a omega 9 kyseliny však nemají tak pozitivní účinky – naopak, jejich nadbytek zvyšuje riziko zánětů, chronických onemocnění nebo obezity.
Dávkování, předávkování, nežádoucí účinky a omega 3 v těhotenství
Pokud chcete dosáhnout všech zmíněných benefitů a pozitivních účinků omega 3, je třeba vědět, jak je užívat, čemu se vyhnout a jak je využít v těhotenství.
Proto jsme se podívali na ty nejdůležitější otázky:
Užívání: Standardní dávka pro dospělého člověka představuje od 1 g do 3 g omega 3 mastných kyselin. V případě kapslí to většinou odpovídá 2 kapslím denně, u oleje je to 1 čajová lžička. U dětí a kojenců je to méně, obvykle 1 až 3 kapky denně.
V těhotenství: Omega 3 mají v těhotenství zásadní význam, a to zejména pro správný vývoj plodu. Ovlivňují vývoj mozku, nervové soustavy a očí, pozitivně působí na období před porodem, na zdravou porodní hmotnost dítěte i zdraví srdce matky.
Předávkování: Z běžné stravy se omega 3 tuky nepředávkujete, nicméně při překročení denní dávky u doplňků stravy to možné je. Celkový příjem EPA a DHA nesmí překročit 5 g denně.
Nežádoucí účinky: Obecně omega 3 nemají žádné negativní účinky, avšak jejich nadměrné užívání nebo nekvalitní původ mohou přinést některé potíže. Jedná se o trávicí potíže, problémy se srážlivostí krve či příliš nízký krevní tlak.