🎄13. políčko adventního kalendáře - sleva 20 % na celou značku Drowsy! Více info zde.

Co je masticha a jaké účinky má na zdraví?

Proč je právě tato pryskyřice tak cenná? Pryskyřice z řeckého ostrova Chios, známá jako masticha, je jedinečný přírodní produkt, který se po staletí využívá pro své léčivé účinky. Vyskytuje se pouze v jižní části ostrova Chios – nikde jinde na světě nevzniká pryskyřice s tak výjimečnými vlastnostmi. Klinické studie potvrzují její pozitivní účinky. Mnozí z našich klientů má s ní fantastické výsledky, a jelikož o ní zde ještě mnoho lidí nemá povědomí, sepsali jsme tento článek a „vytáhli“ nejzajímavější informace, samozřejmě podložené studiemi.  

V tomto článku se podíváme:

 

Masticha: řecký poklad, který chránili před piráty 

Masticha je pryskyřice stromu Řečíku lentišku (Pistacia Lentiscus var. Chiu; Chios), který má okolo 3 metrů. Tento strom sice roste i jinde ve středomoří, ale pouze v malé oblasti na jihu řeckého ostrova Chios najdeme takové stromy, které dávají pryskyřici s unikátními vlastnostmi. Centrem pěstování Řečíku lentišku je právě oblast Mastichoria. Získávání Mastichy sahá hluboko do minulosti. Ve 14. století vládl ostrovu rod s italskými kořeny, který si byl dobře vědom hodnoty a ceny Mastichy. Rozhodl se ji chránit před piráty, ale i před jejím pašováním a nelegálními pěstiteli, proto nechal vybudovat nové osady s jedinečnou architekturou, kde se pěstovaly „Mastichovníky“ a z nich získávala Masticha. Celá oblast získala název Mastichoria. Dodnes jsou některé vesnice poměrně dobře zachovány.  

 

Účinky mastichy

Masticha je přírodní doplněk péče o ústní dutinu a trávení. Ideálně ji vnímejte jako součást širšího balíčku: kvalitní strava, pohyb, pravidelná dentální hygiena a péče doporučená odborníkem.

🦠 1. Masticha, zažívání a trávení 🦠

V praxi se masticha používá jako podpora normální činnosti gastrointestinálního traktu, nikoliv jako náhrada léčby při onemocnění. V čem může podpořit vaše trávení? 

  • Podpora sliznice žaludku a střev
    • Masticha obsahuje látky s antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Ty pomáhají snižovat tvorbu volných radikálů a klidnit procesy v trávicím traktu. Zjednodušeně můžeme říct, že masticha pomáhá „uklidňovat podrážděnou sliznici“ a může tak přispívat k pocitu komfortu v oblasti žaludku a střev.
  • Vliv na střevní mikrobiom a bakterie v trávicím traktu
    • Experimentální práce ukazují, že masticha může ovlivňovat některé bakterie žijící v trávicím traktu a přispívat k příznivější rovnováze střevního prostředí (i například při Helicobacter pylori (6)). V laboratorních podmínkách byly popsány účinky na bakterie spojované s nepohodlím v oblasti žaludku.
  • Subjektivní pocit „lehčího“ trávení = Díky kombinaci účinků na sliznice, bakterie a střevní prostředí mnoho lidí popisuje při užívání mastichy:
    • lepší pocit po jídle,
    • menší tlak či nepohodlí v oblasti břicha,
    • celkově „klidnější“ trávení.
  • Antioxidační látky pomáhají likvidovat volné radikály. 
  • Masticha a reflux: V předešlém článku o refluxu a onemocnění jícnu jsme zmiňovali využití mastichy při těchto potížích.
Shrnutí pro trávení: Masticha obsahuje přírodní látky, které pomáhají udržovat normální stav sliznice žaludku a střev, podporují rovnováhu střevního prostředí a tím přispívají k normální činnosti gastrointestinálního traktu a pocitu komfortu v břiše.

 

🦷 2) Masticha a ústní hygiena 🦷

Masticha se tradičně žvýká právě kvůli ústní hygieně – lidé si všimli, že po ní mají svěžejší dech a „čistší“ pocit v ústech. Dnes už víme, že nejde jen o dojem.

    • Více slin, přirozené čištění úst = díky tomu je prostředí v ústech méně příznivé pro bakterie zubního plaku.
      • Při žvýkání mastichy se zvyšuje tvorba slin. A sliny jsou pro ústa něco jako přirozená „oplachovačka“:
      • pomáhají odplavovat zbytky jídla a bakterie,
      • ředí kyseliny, které vznikají po jídle,
      • přispívají k celkově čistšímu prostředí v ústech.
    • Přírodní antimikrobiální účinek v dutině ústní
      • Masticha obsahuje směs triterpenů a éterických olejů (verbenone, α-terpineol a linalool). (15) Laboratorní studie ukazují, že tyto látky dokážou zpomalit růst některých bakterií souvisejících se zubním plakem a nepříjemným zápachem z úst. Její žvýkání snižuje Streptococcus mutans ve slinách. (12). Masticha prokázala aktivitu proti dalším bakteriím dutiny ústní Porphyromonas gingivalis a Prevotella melaninogenica.
      • Laicky řečeno: masticha funguje jako přírodní antimikrobiální žvýkačka – pomáhá narušovat „nepřátelské“ bakterie v plaku a podporuje tak lepší ústní hygienu (3,15). Citlivost se testovala u různých bakterií – Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Bacilus subtilis. 
    • Podpora zdravých dásní
      • Bioaktivní látky z mastichy mají také antioxidační a protizánětlivé působení.
      • Přispívají ke zklidnění a mohou tak podpořit dobrý stav dásní – vždy jako doplněk k běžné péči (kartáček, nit, mezizubní kartáčky), nikoliv jako náhrada zubního lékaře.
Shrnutí pro ústní hygienu: Masticha podporuje ústní hygienu tím, že zvyšuje tvorbu slin, pomáhá omezovat růst některých bakterií v ústech a přispívá ke zdravějším dásním a svěžejšímu dechu. 
.
.
.
.

 

Jak se masticha sklízí a zpracovává?

Pryskyřici zvanou Masticha, začnou stromy produkovat v 5. nebo 6. roce života, maximální produkce dosahují po 15 letech života a po 70 letech je produkce pryskyřice stromem už minimální. Každý strom produkuje 60-250 gramů pryskyřice za rok. V jižních částech ostrova může být výtěžek jednoho stromu i 450 g. Pryskyřici vylučují kmeny a hlavní větve stromů. Tato produkce je uměle vyvolána systematickým nařezáním kůry. Masticha se pak objevuje ve formě slz a v kapičkách stéká. Má formu čiré, měkké a lepivé tekutiny, která po asi dvou týdnech tuhne. Zprvu mají krystaly nahořklou chuť, ale ta brzy ustupuje. Vyzrála masticha se vyznačuje silnou dřevito-ovocnou vůní a nezaměnitelnou nasládlou chutí. Můžeme se setkat i s éterickým olejem mastichy (pistacia lentiscus). Ten bývá získáván buď destilací přímo pryskyřice mastichy, anebo listů a větviček stromu Řečíku lentišku. (1,2)

 

Zdroje:

  1. Masticha [online]. [cit. 2020-06-15]. Dostupné z: https://www.masticha.cz/
  2. MAGIATIS, Prokopios, Eleni MELLIOU, Alexios-Leandros SKALTSOUNIS, Ioanna CHINOU a Sofia MITAKU. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Medica [online]. 1999, 65(08), 749-752. DOI: 10.1055/s-2006-960856. ISSN 0032-0943. [GoogleScholar][PubMed]
  3. KOUTSOUDAKI, Christina, Martin KRSEK a Alison RODGER. Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential Oil and the Gum of Pistacia lentiscus Var . chia. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2005, 53(20), 7681-7685. DOI: 10.1021/jf050639s. ISSN 0021-8561. [GoogleScholar][PubMed]
  4. LOUTRARI, Heleni, Sophia MAGKOUTA, Anastasia PYRIOCHOU, Vasiliki KOIKA, Fragiskos N. KOLISIS, Andreas PAPAPETROPOULOS a Charis ROUSSOS. Mastic Oil from Pistacia lentiscus var. chia Inhibits Growth and Survival of Human K562 Leukemia Cells and Attenuates Angiogenesis. Nutrition and Cancer [online]. 2006, 55(1), 86-93. DOI: 10.1207/s15327914nc5501_11. ISSN 0163-5581. [GoogleScholar]
  5. BALAN, K.V., J. PRINCE, Z. HAN, K. DIMAS, M. CLADARAS, J.H. WYCHE, N.M. SITARAS a P. PANTAZIS. Antiproliferative activity and induction of apoptosis in human colon cancer cells treated in vitro with constituents of a product derived from Pistacia lentiscus L. var. chia. Phytomedicine [online]. 2007, 14(4), 263-272. DOI: 10.1016/j.phymed.2006.03.009. ISSN 09447113. [GoogleScholar][PubMed]
  6. KOTTAKIS, Filippos, Kokona KOUZI-KOLIAKOU, Stefanos PENDAS, Jannis KOUNTOURAS a Theodora CHOLI-PAPADOPOULOU. Effects of mastic gum Pistacia lentiscus var. Chia on innate cellular immune effectors. European Journal of Gastroenterology & Hepatology [online]. 2009, 21(2), 143-149. DOI: 10.1097/MEG.0b013e32831c50c9. ISSN 0954-691X. [GoogleScholar][PubMed]
  7. KALIORA, Andriana C. Chios mastic treatment of patients with active Crohn’s disease. World Journal of Gastroenterology [online]. 2007, 13(5). DOI: 10.3748/wjg.v13.i5.748. ISSN 1007-9327. [GoogleScholar][PubMed]
  8. TRIANTAFYLLIDI, Aikaterini, Theodoros XANTHOS, Apostolos PAPALOIS a John K. TRIANTAFILLIDISC. Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease. Ann Gastroenterol. [online]Apr-Jun; 28(2), 210–220. PMC4367210. [PubMed]
  9. QIAO, Jianou, Ang LI, Xianqiao JIN a Jian WANG. Mastic Alleviates Allergic Inflammation in Asthmatic Model Mice by Inhibiting Recruitment of Eosinophils. American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology [online]. 2011, 45(1), 95-100. DOI: 10.1165/rcmb.2010-0212OC. ISSN 1044-1549. [GoogleScholar][PubMed]
  10. KARTALIS, Athanasios, Matthaios DIDAGELOS, Ioannis GEORGIADIS, et al. Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (CHIOS-MASTIHA). European Journal of Preventive Cardiology [online]. 2015, 23(7), 722-729. DOI: 10.1177/2047487315603186. ISSN 2047-4873. [PubMed]
  11. TRIANTAFYLLOU, Angeliki, Nikolaos CHAVIARAS, Theodoros N. SERGENTANIS, Evaggelia PROTOPAPA a John TSAKNIS. Chios mastic gum modulates serum biochemical parameters in a human population. Journal of Ethnopharmacology [online]. 2007, 111(1), 43-49. DOI: 10.1016/j.jep.2006.10.031. ISSN 03788741. [GoogleScholar][PubMed]
  12. BIRIA, Mina, Gita ESLAMI, Elaheh TAGHIPOUR a Alireza Akbarzadeh BAGHBAN. Effects of Three Mastic Gums on the Number of Mutans Streptococci, Lactobacilli and PH of the Saliva. J Dent (Tehran) [online]. 2014, Nov; 11(6), 672–679. PMC4281189. [GoogleScholar][PubMed]
  13. ASSIMOPOULOU, A, S ZLATANOS a V PAPAGEORGIOU. Antioxidant activity of natural resins and bioactive triterpenes in oil substrates. Food Chemistry [online]. 2005, 92(4), 721-727. DOI: 10.1016/j.foodchem.2004.08.033. ISSN 03088146. [GoogleScholar]
  14. http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/40608/%20t%20p%C3%A1nkov%C3%A1_2017_dp.pdf?sequence=1

 

Aktualizováno 8.12.2025

×