Recepty na zdravé vánoční cukroví + alternativy při pečení: jak nahradit cukr, máslo a mouku, aby stále chutnalo
Zdravé vánoční cukroví nemusí být kompromis mezi chutí a výčitkami. Pokud milujete vůni trouby a klasické vánoční pečení, ale chcete odlehčit cukr, mouku i tuky, jste tu správně. Ukážeme vám jednoduché zdravé alternativy běžných surovin a přidáme ověřené recepty – na zdravé perníčky, pracny s melasou i RAW dobroty. Vánoce tak mohou zůstat tradiční, jen o něco šetrnější pro tělo i náladu!
Zdravé alternativy při pečení pro skvělou chuť i dobrý pocit:
- bílý nebo třtinový cukr ⇒ kokosový cukr nebo nektar
- bílá mouka (pšeničná) ⇒ celozrnná mouka (žitná, špaldová), příp. kokosová
- máslo ⇒ kakaové máslo
- rafinovaný rostlinný olej ⇒ kokosový olej
💡 TIP
Jak udělat těsto vlhčí? Zkuste rozmixovat datle nebo použít přímo datlovou pastu. To navíc těsto přirozeně osladí.
1. Recept na tradiční perníčky zdravě
Perníčky jsou ve většině domácností součástí tradiční atmosféry Vánoc. Vychutnejte si je bez výčitek. Základem jsou kvalitní suroviny nejlépe v BIO kvalitě.
Ingredience:
- 220 g celozrnné špaldové mouky hladké (+ 20 g na pomoučení)
- 50 g mletých vlašských ořechů
- ½ balení jedlé sody (6 g)
- 2 lžičky perníkového koření
- 90 g kakaového másla
- 90 g kokosového cukru
- 1 větší vejce
Postup:
- Nejprve si do větší mísy dejte mouku, ořechy, jedlou sodu a perníkové koření a zamíchejte. Přidejte kakaové máslo, kokosový cukr a vejce a vše vypracujte v těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 den odležet v lednici.
- Těsto druhý den vytáhněte a nechte cca 1–2 hodiny na lince, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
- Na pracovní plochu rozprašte mouku, těsto na ní po kouscích vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte z něj perníčky. Ty dejte do předehřáté trouby a pečte 8–10 minut.
- Po vytažení nechte perníčky vychladnout a nechte je alespoň na 5 dní v lednici ve vzduchotěsné krabičce, aby změkly. Perníčky vám vydrží cca 2–3 týdny v chladu.
🍪 TIP na vánoční zpestření
Zpestřete si tác s tradičním cukrovím jednoduchými RAW čoko-malinovými kuličkami nebo čoko-pistáciovými makronkami.
2. Zdravější vánoční cukroví: recept na pracny s melasou
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky (část můžete nahradit špaldovou)
- 300 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 50 g karamelové melasy
- 60 g BIO kakaa
- 60 g vlašských ořechů (mletých)
- 60 g mandlí (mletých)
- skořice, hřebíček, vanilka
Postup:
- Do mísy dejte mouku, cukr, melasu, kakao, mleté ořechy a koření.
- Přidejte měkké máslo a vypracujte těsto. Nechte asi hodinu odpočinout v chladu.
- Formičky vymažte, plňte těstem a skládejte na plech.
- Pečte asi 15 minut na 170 °C. Ještě teplé pracny obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru a uložte do krabice s kouskem jablka.
.
.
.
.
3. Datlovo-sezamové kuličky (RAW)
Ingredience:
- 200 g datlí
- 200 g sezamu
- 6 PL kvalitního kakaa
- 2 g pravé vanilky
- strouhaný kokos na obalení
Postup:
- Datle, sezam, kakao a vanilku vložte do mixéru a zpracujte na nejvyšší stupeň, až vznikne lepivé těsto.
- Z něj tvořte kuličky, obalujte je v kokosu, vkládejte do papírových košíčků a nechte v lednici odpočinout.
.
.
.
.
Revize: 21.11.2025
