🎁 DÁREK k nákupu ATTITUDE Oceanly i k vybraným produktům Puravia LABS! Více o akcích zde 💄💊

Co dělat, když nám tuky dělají problém?

5 min čtení

Jak poznat špatné trávení tuků? Jaké jsou tedy hlavní možné příčiny? Jistě jste si všimli, že poslední dobou (cca rok a půl), je i zde v ČR velmi populární LCHF stravovací přístup neboli nízko sacharidová, vysoce tuková strava. I já ji ve své praxi používám a doporučuji (ne ve všech případech samozřejmě!). Každopádně existuje ne málo jedinců, kteří špatně tráví tuky, u kterých vysocetuková strava nebude zcela nejvhodnější. Problém špatného trávení tuků bývá především v případech již existujících zažívacích problémů nebo například po odstranění žlučníku.

V článku se dozvíte:

  • Projevy špatného trávení tuků
  • Praktické tipy na podporu trávení
  • Jaké jsou příčiny špatného trávení tuků
  • Proč jsou pro trávení tuků důležitá játra a slinivka?

 

📝 Projevy špatného trávení tuků

Pojďme si tedy říci, jak se tzv. malabsorbce (špatného vstřebávání) může projevovat:

  • plovoucí a mastná stolice,
  • plynatost a poruchy trávení po jídle,
  • hormonální nerovnováha,
  • malabsorpce dalších živin,
  • suchá kůže,
  • bolesti žlučníku.

 

✅ Podpora správného trávení tuků

  1. Nezapomínejte, že kvalita je důležitá. Výběr správného druhu zdravých tuků je pro jejich následné správné trávení zásadní. Mezi vhodné zdroje tuků řadíme kvalitní máslo v bio kvalitě, avokádový olej, kokosový olej, ghí, kvalitní lněný olej, olivový olej a konopný olej. Vyhýbejte se hydrogenovaným tukům a olejům, které jsou vysoce oxidované a velmi škodlivé pro imunitní a zažívací systém. Vyhýbejte se také nízkotučným výrobkům a margarínům.
  2. Do jídelníčku zahrňte hořké potraviny, jako jsou například pampeliškové listy, kořen. Ostropestřecová semínka jsou také výborné na podporu funkci jater. Ostropestřec mariánský obsahuje tzv. flavolignany -  silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), které se souhrnně nazývají silymarin,  a právě velmi účinný silymarin je obsažen především v semenech.
  3. Nezapomínejte také na fermentované výrobky, které jsou přirozeně bohaté na probiotika a pomáhají podporovat správnou rovnováhu bakterií ve střevě a také pomáhají stimulovat tvorbu trávicích enzymů. Fermentované potraviny mohou také pomoci při výrobě kyseliny chlorovodíkové (HCl), jejíž produkce přirozeně s věkem klesá.
  4. Stimulujte produkci žluče prostřednictvím syrové mrkve, řepy, zelených jablek, zázvoru, černé ředkvičky a vody s citrónem; extrakt z listů artyčoku může také pomoci stimulovat produkci žluče a podpořit motilitu.
  5. Užívání Omega-3 mastných kyselin z kvalitních tučných divokých ryb anebo olej z tresčích jater, z rostlinných zdrojů pak lněná a chia semínka anebo kvalitní oleje z těchto semen.
  6. Používejte esenciální oleje, jako je máta peprná, rozmarýn a zázvor smíchaný s nosným olejem (kokosový nebo mandlový olej) a potírejte kůži přímo v oblasti žaludku a žlučníku.
  7. Doplňky stravy, obsahující pankreatická lipázu nebo Digestion GB (tento přípravek obsahuje trávicí enzymy a žluč, což je skvělé, pokud nemáte žlučník).

 

🎯 Příčiny špatného trávení tuků

Malabsorpce nebo přítomnost tuku ve stolici je zpravidla způsobena nedostatečným množstvím pankreatických enzymů, nedostatečnou produkcí žluče nebo přetíženými játry.

 

1. Nedostatečná produkce pankreatických enzymů

Pankreas je úžasný orgán, který vylučuje trávicí enzymy proteázu, amylázu a lipázu do tenkého střeva, které pomáhají rozkládat bílkoviny na aminokyseliny, sacharidy (škrob) na jednoduché molekuly cukru a lipázy, napomáhající rozkládat molekuly tuku. Pokud nemáme dostatečné množství pankreatických enzymů, mohou se u nás projevit známky malabsorpce tuků, včetně poruchy trávení a nepříjemně zapáchající, mastné stolice. Vhodné je zjistit příčinu obtíží a případně podpořit trávící systém doplněním právě pankreatických enzymů.

 

2. Žluč a zdraví žlučníku

Žlučník je hruškovitý svalový orgán, který je přímo vedle jater a je zásobníkem pro žluč. Hlavním úkolem žlučníku je uchovávat žluč, která je vylučována játry a podporovat tělo při trávení tuků. Žluč tvoří kyselina cholová, která podporuje odbourávání molekul vody a tuku. Žluč působí jako jeden z klíčových faktorů v procesu absorpce vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. Pokud došlo k odstranění žlučníku a nedochází aktuálně k tvorbě žluči játry, tuk je špatně tráven a často se neabsorbují vitamíny, ani tuk. Tělo můžeme podpořit tím, že užíváme enzymy, které obsahují žluč. V mnoha případech doporučujeme tzv. ox bile neboli žluč z hovězího dobytka.

 

3. Přetížená játra

Naše játra mají mnoho životně důležitých funkcí jakou je například:

  • Detoxikace toxických látek z vnitřního (strava, nápoje, alkohol, léky apod.) i vnějšího prostředí (kosmetika).
  • Produkci žluči a jsou klíčovým hráčem při trávení, protože pomáhají štěpit jednotlivé živiny.
  • Úložiště mnoho vitaminů a minerálů, jako je železo, vitamín B12 a vitamíny rozpustné v tucích, kam řadíme vitamíny A, D, E a K. Proto jsou játra z nutričního hlediska považována za jedny z nebohatších a velmi doporučována ke konzumaci.

 

Proč je v játrech problém?

Přetížená játra mohou být způsobena špatnou detoxikací nebo zhoršenou detoxikací jater ve fázi I nebo fázi II. Zjednodušeně řečeno, Fáze I podporuje přeměnu toxických látek a kovů na menší částice, které pak vstupují do fáze II často označována jako tzv. konjugační cesta, která podporuje navázání těchto menších částic na molekuly jakými jsou například glutathion, glycin a sulfát tak, aby byly rozpustné ve vodě a mohly se vyloučit močí anebo žlučí.  Jak vidíte, podpora obou těchto fází je velmi důležitá.

clanek

 

Podpora přirozené detoxikace jater

Jen pro představu uvádím několik příkladů. Každopádně velmi doporučuji, obrátit se na praktika ve funkční medicíně či výživě, aby s Vámi případně prošel vše potřebné, jelikož dávkování i celý postup krok po kroku je nesmírně důležitý.

  • Stimulace fáze I: Ve velmi důležitá, protože neutralizuje toxické chemické látky a kovy a pomáhá je rozložit na menší molekuly enzymem nazvaným P450. (Léky a drogy: alkohol, nikotin a cigaretový kouř, steroidy; dále z prostředí pesticidy, dioxiny, plyny z výfuku a barev atd.).
    • Potraviny: zelí, brokolice, růžičková kapusta, vysoceproteinová strava, pomeranče.
    • Mikronutrienty: niacin, B1, B12, vitamín C, glutathion.
    • Antioxidanty C a E Bylinky: semena kopru
  • Stimulace fáze II
    • Potraviny, které aktivují fázi II: aminokyseliny, aminokyseliny obsahující síru (NAC, taurin), aminokyselinové potraviny jako jsou vejce a fytonutrienty obsahující síru, jako je šalotka, cibule a česnek, kurkuma (respektive aktivní látka kurkumin).

 

 

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24517573

https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/15/5/293/4787346

https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(11)00227-8/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1749210

Autor článku: Mgr. Eva Hájková

Aktualizováno 26.6.2025

Sledujte nás na našem Instagramu

Proč si vybrat právě UROCARE od Puravia LABS? 💧 Obsahuje 5 přírodních látek v dokonalé synergii pro cílenou podporu a...
✨ „Jste to, co jíte.“ – Klišé nebo tajemství krásné pleti? Vaše pokožka potřebuje vitamíny, minerály i zdravé tuky, aby...
☀️ Opalovací krém, vitamín D, zamračená obloha, ranní mazání… Slunce má své benefity, ale i několik zažitých mýtů, které...
Kazí se vám salát nebo ovoce dříve, než je stihnete sníst? Vyzkoušejte tyto jednoduché triky, které prodlouží jejich...
❗️Soutěž ukončena, výhercem je @brutalassault2012 – gratulujeme! 🎉 🌿 Soutěž o balíček Tapio Nordic v hodnote 2 200 Kč...
🗓️ 23. 6. od 18:00 – Webinář ZDARMA: Zdravé opalování, cestovní lékárnička a jiné letní tipy☀️🧳 Chystáte se na dovolenou...
🦟 Komáři vás milují? Naučte se je odpudit – přirozeně. Zkuste si doma namíchat přírodní repelent – rychle a levně: 🥄 Do...
Pláč není slabost, ale přirozený způsob, jak tělo uvolňuje stres. Emoční slzy odplavují kortizol (stresový hormon) a...
×