Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Proč ho potřebujeme?
Vitamín C patří mezi základní vitamíny a je snad tím vůbec nejznámějším. Potřebujeme ho přijímat ze stravy, protože naše tělo ho neumí vyrobit. Je důležitý pro imunitu, kůži, vstřebávání živin a hraje zásadní roli i při únavě, alergii a ochraně před stresem.
- Co je vitamín C a proč ho potřebujeme?
- Jak vitamín C podporuje imunitu?
- Proč si ho zvířata umí vyrobit a my ne?
- Umí tělo vitamín C skladovat?
- Můžete se vitamín C předávkovat?
Co je vitamín C a proč ho potřebujeme?
Vitamín C (kyselina askorbová) je ve vodě rozpustný vitamín, který si tělo neumí vyrobit. Musíme ho denně přijímat z jídla. V Evropě se doporučuje zhruba 110 mg/den pro muže a 95 mg/den pro ženy (zdroj: EFSA). V těhotenství +10 mg, při kojení +60 mg. V organismu je pomáhá:
- imunitě (podporuje běžný chod imunitních buněk a bariér, jako je kůže a sliznice),
- ochraně buněk před „oxidačním stresem“ (laicky: „rez“ na úrovni buněk; vitamín C funguje jako antioxidant, pomáhá chránit před škodlivými volnými radikály),
- tvorbě kolagenu (kolagen je důležitý pro kůži, cévy, kosti a dásně),
- snížení únavy a vyčerpání,
- lepší vstřebávání železa [2,5].
Jak vitamín C pomáhá imunitě?
Každý z nás určitě již slyšel o hlavní funkci vitamínu C, kterou je PODPORA IMUNITNÍHO SYSTÉMU (ideálně v kombinaci se zinkem).
- Posiluje „první linii“: pomáhá udržovat odolnost sliznice, takže se mikroby hůř dostanou dovnitř.
- Podporuje bílé krvinky: buňky imunity (např. neutrofily a lymfocyty) vitamín C „milují“ – snaží se shromažďovat ho v sobě a využívají pak v boji s nepřítelem.
- Chrání buňky během imunitní reakce: během zánětu se tvoří spousta reaktivních částic (volných radikálů). Vitamín C je neutralizuje (antioxidant), a tím pomáhá chránit naše vlastní buňky před poškozením [2].
- Antioxidační aktivita znamená schopnost chránit náš organismus před poškozením volnými radikály, které vznikají v nějaké míře i při běžném fungování těla. Antioxidanty tak chrání buněčné struktury: mitochondrie, membrány, DNA a RNA. Více o antioxidantech a jejich činnosti.
- Kůže a sliznice: Kůže tvoří obranu před průnikem patogenů. Základním kamenem všech pojivových tkání je kolagen, k jehož tvorbě je nepostradatelný vitamin C. Pokud dojde k deficitu vitamínu C v těchto buňkách, může docházet k estetickým problémům kůže.
- Alergie: Volné radikály v těle vznikají i při alergické reakci. Vitamín C pomáhá chránit naše buňky před oxidačním stresem.
Umíme si vyrobit vitamín C?
Na rozdíl od 4 000 jiných druhů savců bohužel ne. Například hlodavci jsou schopni syntetizovat vysoké množství vitamínu C, a to až 100 mg na kilogram tělesné váhy za den. Kozy jsou dokonce schopné denně syntetizovat až 200 mg/ kg, a to v závislosti na jejich stresovém rozpoložení. Představme si, že by člověk uměl syntetizovat stejné množství vitamínu C jako tato zvířata. Znamená to, že člověk vážící 70 kg by byl schopen vytvořit 7 g vitamínu C denně. Neuvěřitelné, že?
A nejsme sami, kdo si tuto jedinečnou živinu neumí vyrobit. Samovytváření vymizelo také u morčat a netopýrů. Čím to je, že jsme tuto schopnost ztratili? Teorií je mnoho. Avšak všechny poukazují na tzv. „vrozenou chybu metabolismu“. Jedná se o mutaci v genu, který kóduje enzym L-gulonolaktonoxidáza (GLO). Právě tato mutace nám brání katalyzovat poslední krok syntézy vitamínu C z glukózy (cukru).
Ukládá se vitamín C na „horší časy“?
Ani touto vlastností člověk zrovna nevyniká. Lidé mají schopnost udržet zásoby tohoto vitamínu pouze na 30 dní. Proto je bezpodmínečně nutné denně přijímat tento vitamín ze stravy nebo jiných zdrojů.
Můžu se předávkovat vitamínem C?
Dříve se myslelo, že předávkovat se vitamín C není možné, protože je ve vodě rozpustný a tak ho tělo snadno vyloučí močí. I tak vám při příliš vysokém příjmu hrozí nežádoucí účinky: nevolnost, průjem, bolest hlavy. Při dlouhodobém nadužívání se u některých lidí mohou objevit ledvinové (oxalátové) kameny a přetížení organismu železem, jehož vstřebávání vitamín C podporuje.
🔥 V navazujícím článku se dozvíte, které potraviny obsahují nejvíce vitamínu C (a pomeranče to nejsou!), jak vybrat nejlepší vitamín C k suplementaci, a zda se vyplatí nitrožilní dávka vitamínu C.
Použitá literatura
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1), CD000980.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11), 3418.
- European Commission. (2012). Commission Regulation (EU) No 432/2012 establishing a list of permitted health claims. Official Journal of the European Union.
- European Commission/EU Register of Nutrition and Health Claims. (n.d.). Health claims for vitamin C (accessed most recently in 2025).
- National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. (2024). Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals.
Revize: 20.10.2025, Mgr. Alžběta Motlová
