Proteiny (bílkoviny): Průvodce výživou + jak vybrat protein?
Honí vás mlsná? Jste unavení? Padají vám vlasy, nebo jste často nemocní? Možná vám chybí základní stavební materiál – bílkoviny. Ne jen pro kulturisty, ale pro rodiče běhající za dětmi, starší lidi. Když jim v jídelníčku dáme důležité postavení, budeme mít stabilnější energií, pocit sytosti i vyrovnanou imunitu.
- Co jsou bílkoviny & jaká je jejich funkce
- Doporučený příjem bílkovin: nedostatek a nadbytek
- Kdo by měl zvážit suplementaci a na co si dát pozor?
- V čem je nejvíc bílkovin: potraviny
- Jak vybrat protein?
- Porovnání proteinů: syrovátkový, kasein, konopný, hrachový, sójový a rýžový.
- Co jsou to BCAA?
- Patří vývary mezi bílkoviny?
Co jsou proteiny a proč je tělo potřebuje?
Proteiny, neboli bílkoviny, jsou základní stavební kameny, které hrají v lidském těle klíčovou roli. Tyto složité molekuly se skládají z aminokyselin, které fungují jako "cihly" pro stavbu a údržbu tělesných tkání (1).
🧩 Hlavní funkce bílkovin v organismu
Bílkoviny jsou potřeba pro svaly. To je jasné. Ale proteiny nepotřebují pouze sportovci a kulturisti. Jsou základními pilíře našeho organismu. Možná i tam, kde byste je vůbec nečekali (1-3).
- Stavba a obnova tkání: Proteiny jsou základem pro svalovou hmotu, kosti, kůži, vlasy i orgány.
- Metabolismus: Mnoho enzymů potřebných Pro funkci metabolismu (získávání energie z potravy, využití energie v organismu) tělo potřebuje enzymy, které se tvoří z bílkovin.
- Imunitní systém: Protilátky a další složky imunity jsou z proteinů.
- Transport a uchovávání: Tělo využívá speciální bílkoviny pro přenos jiných látek krví i pro uchování (např. pro přenos kyslíku hemoglobinem a ukládání železa).
- Hormonální rovnováha a regulace: Některé hormony (např. inzulin) jsou bílkovinné povahy.
- Udržování pH a osmotického tlaku: Proteiny pomáhají regulovat rovnováhu tekutin v cévách i celém organismu.
Doporučený denní příjem bílkoviny
Potřeba proteinů se liší podle věku, pohlaví, tělesné aktivity a zdravotního stavu. Základní doporučení (2,4):
- Sedavý dospělý: 0,8 g/kg tělesné hmotnosti denně (pokud člověk váží např. 70 kg a převážně během dne sedí, potřebuje 56 g bílkoviny denně - tolik najdete třeba v 250 g kuřecích prsou nebo 250 g tuňáka).
- Mírně aktivní: 1,0-1,3 g/kg denně
- Velmi aktivní/sportovci: 1,6-2,2 g/kg denně
- Starší dospělí (65+): 1,0-1,2 g/kg denně
- Těhotenství a kojení: 1,1-1,3 g/kg denně
⬇️ Nedostatek proteinů - projevy a rizika
Nedostatečný příjem proteinů může vést k vážným zdravotním problémům. Rizikové skupiny jsou typicky děti, starší lidé (mají i horší vstřebávání) a vegetariáni i vegani, pokud nemají správně poskládanou stravu. Dále lidé po operaci, v rekonvalescenci (kdy tělo regeneruje a potřebuje stavební materiál) a lidé s chronickým onemocněním (1,4). Nicméně, zkušenosti nutričních terapeutů jsou takové, že v praxi i běžní dospělí mají tendence mít bílkovin v jídelníčku nedostatek. Jak se nedostatek bílkovin projevuje?
- Úbytek svalové hmoty a síly
- Pomalé hojení ran
- Zvýšená náchylnost k infekcím
- Otoky (edémy) způsobené poklesem bílkovin v krvi
- Výpadky vlasů a změny kůže
- Únava a slabost
Kdy se zamyslet nad suplementací?
- Nedostatečný příjem z běžné stravy: Při dietních omezeních, nebo když víte, že adekvátní množství bílkovin prostě neujíte.
- Někdy může nedostatek bílkoviny blokovat hubnutí. To můžete zkusit Slim & Tone proteiny.
- Sportovci a velmi aktivní jedinci: Pomáhá dosáhnout vysokých nároků na protein při budování svalové hmoty i pro udržení svalů.
- Starší dospělí: Pomoc při udržení svalové hmoty, která u starších lidí prodlužuje kvalitní život a soběstačnosti i ve stáří. Pozor ale na některé lékové interakce (např. levodopa u Parkinsoniků, 15).
- Rekonvalescence: Po operacích, úrazech nebo nemoci.
- Vegetariáni/vegani: Doplnění chybějících aminokyselin v podobě rostlinných proteinů.
⬆️ Příliš mnoho proteinů - opravdu škodí ledvinám?
Zatímco mírný nadbytek proteinů obvykle není problém pro zdravé jedince, velmi vysoký příjem může mít také nežádoucí následky (5,6).
- Dehydratace: Metabolismus proteinů vyžaduje více vody.
- Ztráta vápníku: Vysoký příjem může zvýšit vylučování vápníku močí.
- Gastrointestinální potíže: Nadměrný příjem může způsobit nadýmání a zažívací problémy.
- U osob s existujícím onemocněním ledvin může vysoký příjem proteinů zhoršit jejich funkci.
- U zdravých jedinců není prokázáno poškození ledvin vysokým příjmem proteinů, jak se dříve myslelo (7). Maximální bezpečný příjem se odhaduje na 2-3 g/kg tělesné hmotnosti denně.
V čem je nejvíc bílkovin?
Živočišné produkty jsou jednoznačně nejbohatšími zdroji bílkovin a mají komplexní profil. Mezi tyto špičkové zdroje patří zejména maso, ryby, drůbež a vejce. Proto by vegetariáni a vegani měli dát pozor na dostatečný příjem bílkovin.
- Kuřecí prsa patří mezi nejbohatší zdroje bílkovin s obsahem 24-25 gramů/100 gramů.
- Hovězí a vepřové maso s obsahem kolem 20 g/100 g.
- Ryby s obsahem 20-27 g/100 g, závisí na konkrétním druhu (Tuňák, losos a mořské ryby patří mezi vůbec nejbohatší zdroje, často přesahující 25 g/100 g). Ryby navíc poskytují omega-3 mastné kyseliny.
- Vejce nabízí cca 12-13 g/100 g (cca 7 g bílkovin = větší vejce), přičemž vaječný protein se považuje za jeden z nejkomplexnějších zdrojů kvalitních bílkovin.
- Luštěniny (fazole, čočka, hrách) jsou bohaté rostlinné zdroje bílkovin, obsahující 8-25 g/100 g v suché hmotnosti.
- Sójové produkty (tofu) obsahují kolem 8-15 g/100 g.
- Quinoa a pohanky patří mezi pseudocereálie s vyšším obsahem kvalitních bílkovin než běžné obiloviny. Quinoa nabízí 12-18 g/100 g (světlá varianta) či až 20 g/100 g (tmavá varianta). Pohanka pak kolem 9 g/100 g.
Jak vybrat protein?
Na trhu je nabídka široká. V samotném základu je dobré vědět, který protein a proč chcete vybírat. Než se ale dostaneme k typům proteinů, jejich porovnání a jejich stravitelnosti, podíváme se na obecné zásady, jak vybrat kvalitní protein (16,17,18). Můžete si vybrat ze syrovátky, kaseinu, hrachového proteinu a směsí (třeba hrách a rýže, konopí).
- Čistota:
- Některé proteinové prášky mohou obsahovat olovo, kadmium, arsen nebo rtuť. Studie ukázaly, že 40% testovaných produktů mělo zvýšené hladiny těžkých kovů. Vyskytuje se také mikrobiální kontaminace: bakterie, plísně nebo jejich toxiny.
- Hledejte proto certifikace třetích stran.
- Složení
- Základem je úplné složení - pozor na tzv. "směsi" (proprietary blends).
- Vyhněte se přidaným látkám: Umělá sladidla (aspartam, acesulfam, sukralóza), konzervanty, barviva, aromata...
- Nedeklarované přísady: Některé produkty mohou obsahovat nedeklarované stimulanty (21).
- Původ
- Non-GMO ingredience (zejména u sójových proteinů) kvůli lepšímu nutričnímu profilu (viz dále).
- Grass-fed syrovátku u mléčných proteinů. Více omega-3, více vitamínů, lepší podmínky pro zvířata. Stojí to za to.
- Organickou certifikaci, když je dostupná.
- Cena
- Přestože nefunguje, že nejdražší neznamená nejlepší, nedoporučujeme levné proteiny.
- Výroba kvalitních produktů je finančně náročnější. Pokud se krávy pasou na pastvině a jsou krmeny kvalitním krmivem, logicky je i syrovátka od nich nákladnější.
- U nejlevnějších proteinů se dá očekávat méně testování, méně kvalitní výchozí surovina, horší zpracování, více aditiv, někdy (bohužel) i falšování.
- Proč raději volit organické proteiny?
- Bez syntetických pesticidů: Organické suroviny nejsou ošetřovány chemickými pesticidy
- Bez umělých hnojiv: Používají se pouze přírodní hnojiva a kompost
- Přísnější kontrola kvality: Organická certifikace vyžaduje dodržování přísných standardů po celém výrobním řetězci
- Vyšší obsah antioxidantů: Organické produkty často obsahují vyšší hladiny přirozených antioxidantů
Typy proteinů a porovnání: jejich výhody a nevýhody
1. Syrovátková bílkovina (Whey protein)
- ➕ Výhody (8-11):
- Rychlé vstřebávání (30-60 minut).
- Kompletní aminokyselinové spektrum.
- Vysoký obsah BCAA (větvených aminokyselin).
- Podpora růstu svalové hmoty.
- Ideálně volte grass-fed protein (protein z mléka volně pasoucích se krav), který má více omega-3, vyšší obsah betakarotenu i vitamínu E (20).
- ⚠️ Nevýhody:
- Obsahuje laktózu (problém při intoleranci)
- Rychlé vstřebání nemusí být vždy výhodou
- Vyšší cena
- Vhodné pro: Sportovce, po tréninku, rychlé doplnění proteinů.
2. Kasein
- ➕ Výhody (8,12):
- Pomalé uvolňování aminokyselin (6-8 hodin).
- Dlouhodobá podpora syntézy proteinů.
- Pocit sytosti.
- Ideální před spaním jako tzv. noční protein.
- ⚠️ Nevýhody:
- Obsahuje laktózu.
- Pomalejší absorpce.
- Může způsobit nadýmání.
- Vhodné pro: Udržení svalové hmoty, noční regenerace, dlouhodobá sytost.
3. Hrachová bílkovina (Pea protein)
- ➕ Výhody (11-13):
- Bez laktózy a lepku.
- Vysoký obsah argininu.
- Šetrná varianta pro životní prostředí.
- Vhodná pro vegany.
- ⚠️ Nevýhody:
- Nižší obsah methioninu.
- Nekompletní aminokyselinové spektrum, proto je potřeba ho míchat s dalšími typy bílkovin (konopná, sojová). Kvalitní výrobci rostlinných proteinů (jako třeba Sprout Living nebo Nuzest proteiny) mají složení velmi dobře promyšlené.
- Horší chuť než jiné proteiny.
- Vhodné pro: Vegany, osoby s intolerancí laktózy, environmentálně vědomé spotřebitele
4. Sójová bílkovina
- ➕ Výhody (11,13):
- Kompletní protein s všemi esenciálními aminokyselinami.
- Obsahuje isoflavony s antioxidačními účinky.
- Cenově dostupná.
- Vhodná pro vegany.
- Vybírejte protein z non-GMO sóji, který má lepší nutriční profil: obsahuje přibližně o 250 % více glutathionu (GSH), důležitého antioxidantu, než GMO varianty; lepší skladbu aminokyseliny, více antioxidačních izoflavonů i lepší stravitelnost (19, 26).
- ⚠️ Nevýhody:
- Možné alergické reakce.
- Diskutovaný vliv na hormony.
- Pomalejší absorpce než syrovátka.
- Vhodné pro: Vegany, jako součást vyvážené stravy, při kontrole cholesterolu.
5. Rýžová bílkovina
- ➕ Výhody (11,14):
- Hypoalergenní, bez lepku a laktózy.
- Dobře stravitelná.
- Cenově dostupná.
- ⚠️ Nevýhody:
- Neúplný aminokyselinový profil, proto je nutné kombinovat i s jinými proteiny.
- Nižší biologická hodnota.
- Vhodné pro: Osoby s alergiemi, jako součást proteinových směsí
6. Konopný protein (Hemp protein)
- ➕ Výhody (22-24):
- Kompletní aminokyselinové spektrum, s výjimkou tryptofanu, který bývá limitující.
- Vysoká stravitelnost nad 88 %.
- Příjemná ořechová chuť.
- Při trávení vznikají peptidy s antioxidačními účinky na buňky a cévy.
- Vysoký obsah argininu (až 15,5 g argininu/100 g), který podporuje produkci oxidu dusnatého a zlepšuje průtok krve.
- Udržitelnost: Konopí je ekologicky nenáročná plodina, vyžaduje méně vody a pesticidů než sója či pšenice.
- ⚠️ Nevýhody:
- Nízký obsah tryptofanu, proto je vhodné kombinovat konopný protein s jiným zdrojem (např. rýžovým či sójovým) pro vyváženější profil (poměr např. 70% konopí : 30% rýže).
- Antinutriční fytáty a taniny, které mohou snižovat vstřebávání minerálů. Ideální je proto, aby byl protein fermentovaný (popř. s enzymy), což snižuje množství antinutričních látek.
- Chuť a rozpustnost: Přirozená ořechová chuť a hrubší textura mohou vyžadovat maskování příchutěmi či míchání s hladšími proteiny.
- Vhodné pro: Vegany a vegetariány hledající rostlinný, nealergenní a ekologický zdroj bílkovin. Osoby se zvýšenými nároky na arginin (kardiovaskulární podpora, hojení tkání).
7. BCAA
BCAA (větvené aminokyseliny) jsou tři aminokyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit: leucin, isoleucin a valin. Jsou důležité pro svalový metabolismus, hrají klíčovou roli při tvorbě svalových bílkovin a podpoře regenerace po fyzické zátěži (25).
- ➕ Výhody:
- Rychlá dostupnost energie pro svaly.
- Pomáhá během cvičení předcházet svalovému poškození.
- ⚠️ Nevýhody:
- Samy o sobě BCAA nestačí. Je potřeba doplnit je komplexním spektrem (po cvičení i jiným proteinem).
- Vhodné pro: BCAA jsou ideální pro sportovce a fyzicky aktivními lidmi pro zlepšení výkonu, snížení únavy a podporu hojení svalů.
8. Vývary
Často se mezi bílkoviny míchají i vývary, protože je také sežene v prášku jako sušený vývar v BIO kvalitě. Zatímco bílkovina (protein) je velká molekula složená z aminokyselin, která slouží jako základní stavební a funkční prvek v organismu. Vývar je tekutina získaná vařením masa, kostí nebo zeleniny ve vodě. Obsahuje rozpuštěné živiny, včetně menšího množství bílkovin (zejména kolagenu z kostí a pojivových tkání), minerálů a jiných látek, které se uvolní během vaření. Vývar tedy obsahuje bílkoviny, ale nejedná se o koncentrovaný zdroj proteinů jako např. proteinové doplňky. O benefitech vývaru i tipech, jak ho vařit, abyste z něj živin dostali maximum, najdete v článku Jak na vývar a proč ho jíst i v létě?
Časté otázky k bílkovinám (FAQ)
Co jsou bílkoviny a k čemu slouží?
Kolik bílkovin denně potřebuji?
Kde je nejvíc bílkovin?
Kdo by měl zvážit suplementaci?
Škodí vysoký příjem bílkovin ledvinám?
Jak vybrat kvalitní protein?
Který typ proteinu je pro mě vhodný?
Zdroje:
- Jahan-Mihan, A., Luhovyy, B. L., El Khoury, D., & Anderson, G. H. (2011). Dietary proteins as determinants of metabolic and physiologic functions of the gastrointestinal tract. Nutrients, 3(5), 574–603. https://doi.org/10.3390/nu3050574
- WU, Guoyao. Dietary protein intake and human health. Online. Food & Function. 2016, vol. 7, no. 3, s. 1251-1265. ISSN 2042-6496. Dostupné z: https://doi.org/10.1039/c5fo01530h.
- SUDHAKARARAO, G; PRIYADARSINI, K Anupama; KIRAN, G; KARUNAKAR, P a CHEGU, Kartheek. Physiological Role of Proteins and their Functions in Human Body. Online. International Journal of Pharma Research and Health Sciences. 2019, roč. 7, č. 1, s. 2874-78. ISSN 2348-6465. Dostupné z: https://doi.org/10.21276/ijprhs.2019.01.02.
- PHILLIPS, Stuart M. Current Concepts and Unresolved Questions in Dietary Protein Requirements and Supplements in Adults. Online. Frontiers in Nutrition. 2017, roč. 4. ISSN 2296-861X. Dostupné z: https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00013.
- Cuenca-Sánchez, M., Navas-Carrillo, D., & Orenes-Piñero, E. (2015). Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 6(3), 260–266. https://doi.org/10.3945/an.114.007716
- Delimaris I. (2013). Adverse Effects Associated with Protein Intake above the Recommended Dietary Allowance for Adults. ISRN nutrition, 2013, 126929. https://doi.org/10.5402/2013/126929
- Pedersen, A. N., Kondrup, J., & Børsheim, E. (2013). Health effects of protein intake in healthy adults: a systematic literature review. Food & nutrition research, https://doi.org/10.3402/fnr.v57i0.21245
- Bendtsen, L. Q., Lorenzen, J. K., Bendsen, N. T., Rasmussen, C., & Astrup, A. (2013). Effect of dairy proteins on appetite, energy expenditure, body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(4), 418–438. https://doi.org/10.3945/an.113.003723
- Manoj, S., & Shabaraya, A. R. (2021). Getting Whey-Hearted: A Review Responding to Myths about Protein, Specifically Whey. International Journal of Research and Review, 8(5), 497–500.
- Madalena Grácio, Sabrina Oliveira, Ana Lima & Ricardo Boavida Ferreira. (2023) RuBisCO as a protein source for potential food applications: A review. Food Chemistry 419, pages 135993.
- Gorissen, S. H. M., Crombag, J. J. R., Senden, J. M. G., Waterval, W. A. H., Bierau, J., Verdijk, L. B., & van Loon, L. J. C. (2018). Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates. Amino acids, 50(12), 1685–1695. https://doi.org/10.1007/s00726-018-2640-5
- JIMÉNEZ-BARRIOS, Pablo; SÁNCHEZ-RIVERA, Laura; MARTÍNEZ-MAQUEDA, Daniel; LE GOUAR, Yann; DUPONT, Didier et al. Peptidomic Characterization and Amino Acid Availability after Intake of Casein vs. a Casein Hydrolysate in a Pig Model. Online. Nutrients. 2023, vol. 15, no. 5, s. 1065. ISSN 2072-6643. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/nu15051065.
- LIU, Jue; KLEBACH, Marianne; VISSER, Monique a HOFMAN, Zandrie. Amino Acid Availability of a Dairy and Vegetable Protein Blend Compared to Single Casein, Whey, Soy, and Pea Proteins: A Double-Blind, Cross-Over Trial. Online. Nutrients. 2019, vol. 11, no. 11, s. 2613. ISSN 2072-6643. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/nu11112613.
- JÄGER, Ralf; DUDECK, Joshua E; JOY, Jordan M; LOWERY, Ryan P; MCCLEARY, Sean A et al. Comparison of rice and whey protein osolate digestion rate and amino acid absorption. Online. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2013, vol. 10, no. sup1. ISSN 1550-2783. Dostupné z: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-s1-p12.
- EARP, Jacob E; COLON-SEMENZA, Cristina a LOBUONO, Dara L. Considerations for developing a targeted amino acid supplement for people with Parkinson’s disease that promotes health while accounting for pathophysiology and medication interference. Online. Nutrition Reviews. 2023, vol. 81, no. 8, s. 1063-1076. ISSN 0029-6643. Dostupné z: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuad008.
- Bandara, S. B., Towle, K. M., & Monnot, A. D. (2020). A human health risk assessment of heavy metal ingestion among consumers of protein powder supplements. Toxicology reports, 7, 1255–1262. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2020.08.001
- Bethencourt-Barbuzano, E., González-Weller, D., Paz-Montelongo, S., Gutiérrez-Fernández, Á. J., Hardisson, A., Carrascosa, C., Cámara, M., & Rubio-Armendáriz, C. (2023). Whey Protein Dietary Supplements: Metal Exposure Assessment and Risk Characterization. Nutrients, 15(16), 3543. https://doi.org/10.3390/nu15163543
- Patel, V., Aggarwal, K., Dhawan, A., Singh, B., Shah, P., Sawhney, A., & Jain, R. (2023). Protein supplementation: the double-edged sword. Proceedings (Baylor University. Medical Center), 37(1), 118–126. https://doi.org/10.1080/08998280.2023.2280417
- AMBROZIAK, Krystian a WENDA-PIESIK, Anna. Dual Production of Full-Fat Soy and Expanded Soybean Cake from Non-GMO Soybeans: Agronomic and Nutritional Insights Under Semi-Organic Cultivation. Online. Applied Sciences. 2025, vol. 15, no. 15, s. 8154. ISSN 2076-3417. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/app15158154.
- Nogoy, K. M. C., Sun, B., Shin, S., Lee, Y., Zi Li, X., Choi, S. H., & Park, S. (2022). Fatty Acid Composition of Grain- and Grass-Fed Beef and Their Nutritional Value and Health Implication. Food science of animal resources, 42(1), 18–33. https://doi.org/10.5851/kosfa.2021.e73
- Patel S. (2015). Emerging trends in nutraceutical applications of whey protein and its derivatives. Journal of food science and technology, 52(11), 6847–6858. https://doi.org/10.1007/s13197-015-1894-0
- El-Sohaimy, S. A., Androsova, N. V., Toshev, A. D., & El Enshasy, H. A. (2022). Nutritional Quality, Chemical, and Functional Characteristics of Hemp (Cannabis sativa ssp. sativa) Protein Isolate. Plants (Basel, Switzerland), 11(21), 2825. https://doi.org/10.3390/plants11212825
- BARAKAT, Hassan a ALJUTAILY, Thamer. Hemp-Based Meat Analogs: An Updated Review on Extraction Technologies, Nutritional Excellence, Functional Innovation, and Sustainable Processing Technologies. Online. Foods. 2025, vol. 14, no. 16, s. 2835. ISSN 2304-8158. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods14162835.
- El-Sohaimy, S. A., Androsova, N. V., Toshev, A. D., & El Enshasy, H. A. (2022). Nutritional Quality, Chemical, and Functional Characteristics of Hemp (Cannabis sativa ssp. sativa) Protein Isolate. Plants (Basel, Switzerland), 11(21), 2825. https://doi.org/10.3390/plants11212825
- Nie, C., He, T., Zhang, W., Zhang, G., & Ma, X. (2018). Branched Chain Amino Acids: Beyond Nutrition Metabolism. International journal of molecular sciences, 19(4), 954. https://doi.org/10.3390/ijms19040954
-
Shiva Ayyadurai, V. A., Hansen, M. , Fagan, J. and Deonikar, P. (2016) In-Silico Analysis & In-Vivo Results Concur on Glutathione Depletion in Glyphosate Resistant GMO Soy, Advancing a Systems Biology Framework for Safety Assessment of GMOs. American Journal of Plant Sciences, 7, 1571-1589. doi: 10.4236/ajps.2016.712149
