Vitamín C: přírodní vs. syntetický, dávkování, vstřebatelnost
V předchozím článku jsme si odpověděli na otázky, jak je to s ukládáním vitamínu C na horší časy, ale také jakou roli hraje při podpoře imunitního systému a jaké škody může napáchat jeho nedostatek v lidském organismu. Dnes se podíváme, v čem se liší přírodní a syntetické céčko, proč dětem neloupat pomeranče příliš pečlivě, a které potraviny mají vitamínu C nejvíce (a možná vás to překvapí).
Co se v dnešním článku dozvíte?
- Přírodní vs. syntetický vitamín C
- Co jsou to bioflavonoidy a kde se o ně připravujete?
- Které potraviny jsou nejbohatší na vitamín C?
- Jak vybrat nejlepší vitamín C?
- Jak dávkovat a kdo vitamínu C potřebuje přirozeně víc?
- Má smysl infúze vitamínu C?
- Účinky vitamínu C
Jak se liší přírodní vitamín C od kyseliny askorbové?
Podíváme-li se celou problematiku z hlediska chemické struktury, rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitamínem C není žádný. Pravdou je, že vitamín C se v přírodě nikde nenachází izolovaně a z toho plynou další uživatelsky podstatné rozdíly:
- Přírodní vitamín C pochází z rostlinných zdrojů, jako jsou ovoce a zelenina, a obsahuje doprovodné látky, jako jsou bioflavonoidy, enzymy, minerály a další fytonutrienty. Tyto látky zvyšují jeho biologickou dostupnost, stabilitu a celkovou účinnost, což může být pro tělo přínosnější. Jeho výroba je však náročnější a dražší. Doporučují se menší dávky několikrát během dne, tělo je vstřebává i využívá průběžně, a proto tento způsob má nejlepší výsledky.
- Syntetický vitamín C (čistá kyselina askorbová) je chemicky identický, ale postrádá doprovodné látky. Je levnější, snadno dostupný a koncentrovaný, avšak může být méně stabilní a jeho účinnost se rychle snižuje kvůli rychlejšímu vylučování. Ideální je v případě nutnosti vyšší dávky liposomální vitamín C, která zajišťuje vysokou vstřebatelnost díky speciální distribuci v těle.
👨🏻⚕️ Doporučení Puravia odborníků: Pro dlouhodobé užívání doporučujeme přírodní zdroje vitamínu C z celistvých potravin v BIO kvalitě. Pokud potřebujete koncentrované a vyšší dávky, hledejte doplňky stravy v CLEAN LABEL kvalitě a liposomální formě, která zajišťuje vysokou vstřebatelnost.
🍊 Role bioflavonoidů
Bioflavonoidy, jako jsou diosmin, hesperidin, naringin či rutin, patří mezi silné antioxidanty. Chrání tělo před poškozením volnými radikály, a tím pomáhají imunitnímu systému.🍊 Bioflavonoidy se typicky nacházejí v bílé vrstvě pod kůrou citrusových plodů. Rutin (a bioflavonoidy obecně) můžete znát i jako vitamín P. Zejména rutin podporuje cévní kapiláry.

Potraviny bohaté na vitamín C
Přestože citrusové plody a listová zelenina patří mezi nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují ani zdaleka jeho nejvyšší koncentraci.
- Například červená paprika se může pyšnit až 4x vyšším obsahem vitamínu C než citron!
- Australská švestka kakadu obsahuje až 100x vyšší množství vitamínu C, než je tomu u pomeranče či borůvek.
- Camu camu je nižší strom rostoucí v deštném Amazonském pralese, který je nazýván superpotravinou. Ne každý má možnost toto ovoce ochutnat, a tak jeho vysokou koncentraci vitamínu C můžeme užívat alespoň ve formě prášku.
- Acerola neboli malpígie lysá obsahuje až 60 x více vitamínu C, než je tomu u pomerančů.
- Pokud však chcete obohatit jídelníček o vám dostupné potraviny (doporučujeme v BIO kvalitě od místních farmářů), nemusíte se přejídat pouze pomeranči a citrony. Sáhněte například po šípcích, čili papričkách, černém rybízu, brokolici, tymiánu, petrželi, kapustě, kiwi či jahodách.
- 💡TIP: Vitamín C nemá rád teplo a dlouhé skladování. Jezte zeleninu co nejčerstvější, vařte krátce (nejlépe v páře) a saláty neskladujte příliš dlouho.
Přesvědčte se sami o množství vitamínu C ve 100 g potravin, viz tabulka.
| Citron | 53 mg |
| Pomeranč | 26,7 mg |
| Camu camu | 2145 mg |
| Kakadu – australská švestka | 5300 mg |
| Acerola | 1644 mg |
| Šípek | 426 mg |
| Čili paprička | 143 mg |
| Brokolice | 89 mg |
| Černý rybíz | 190 mg |
| Tymián | 160 mg |
| Kiwi | 92,7 mg |
| Jahody | 58,8 mg |
| Růžičková kapusta | 85 mg |
| Petržel | 133 mg |
🌈 Jezte duhu! Pokud chcete mít dostatek vitamínu C, dejte si záležet na tom, abyste jedli pestrou stravu složenou ze všech barev duhy podle tzv. duhového talíře. Máte s konzumací dostatečného množství potravin bohatých na vitamín C problém, dejte šanci doplňkům stravy.
Jak si vybrat kvalitní a účinné doplňky stravy obsahující vitamín C?
- Dle české legislativy je stanovena doporučená denní dávka vitamínu C na 80 mg. A to je opravdu ta nejnižší hodnota, která nezohledňuje životní styl, kouření, infekce a stresové rozpoložení člověka.
- Pokud chcete doplnit vitamín C, nesahejte ihned po izolované a synteticky vyrobené kyselině askorbové. Zvažte šetrnější a kvalitnější výrobky, které přirozeně obsahují bioflavonoidy. Přínosnější jsou vitamíny z celistvých potravin v RAW a BIO kvalitě, které jsou šetrně vyráběny za nízkých teplot (pod 46 °C). Například 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalitě.
- Vstřebatelnost kyseliny askorbové obsažené v klasických produktech je pouze 7–8 % z celkového množství, a při navýšení dávkování může docházet k nežádoucím účinkům v trávicím traktu.
- Pokud zvolíte kyselinu askorbovou, vždy sáhněte po liposomální formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost do těla, a to až 85–95 %. Liposomální forma navíc nedráždí žaludek při vyšších dávkách, jak je tomu u ostatních forem.
- Vitamín C zvyšuje vstřebávání nehemového železa, což je železo, které se nachází v rostlinách, jako je čočka, sója, quinoa a listová zelenina. Pokud jste tedy citliví na přetížení železem, pak se poraďte o užívání vitamínu C s vaším terapeutem. Pokud máte železa naopak nedostatek, pak bude vitamín C vaším skvělým pomocníkem.
Dávkování a bezpečnost
V Evropě se doporučuje zhruba 110 mg/den pro muže a 95 mg/den pro ženy (EFSA). Těhotenství +10 mg, kojení +60 mg. Většina lidí to bez potíží pokryje stravou. Pokud saháš po doplňku: stačí 100–200 mg denně; „mega“ dávky zvyšují riziko nevolnosti/průjmu a u náchylných osob i ledvinových kamenů. V USA je horní limit 2000 mg/den; EFSA horní limit nestanovila (doporučuje obezřetnost). U nás v ČR je doporučená dávka 80 mg [3,6].
💡 TIP: „5 porcí ovoce a zeleniny denně“ běžně pokryje 200–300 mg vitamínu C – tedy s rezervou. Ale opravdu to sníte?
⬆️ Kdo má vyšší spotřebu vitamínu C & kdy zvažovat suplementaci?
- Kuřáci (vyšší „spotřeba“ vitamínu C kvůli vyššímu oxidačnímu stresu),
- Zátěž/chlad (sport, outdoor),
- Jednostranná strava (málo čerstvých potravin, když to z čerstvé ovoce a zeleniny neujíte, ale DS pestrou stravu samozřejmě nenahrazují),
- Těhotné/kojící (viz výše) [2,3,6].
Intravenózní dávky vitamínu C – vyplatí se, nebo se jedná o marketingový tah?
Při užívání vitamínu C z doplňků stravy se nevstřebává celé podávané množství. Intravenózní vitamín C je výrazně efektivnější z hlediska biologické dostupnosti a umožňuje dosažení terapeutických hladin, kterých perorální podání nedosáhne. Infuze vitamínu C představují vysoké množství této látky (obvykle 7,5 g), které se dostává rovnou do krve, a nemusí tak procházet skrz trávicí trakt. Pokud tedy máme deficit tohoto vitamínu, je intravenózní vitamín C skvělou volbou. Má však svá rizika, a proto je vždy nezbytné konzultovat nitrožilní podání vitamínu C s odborníky.
Existuje mnoho klinik v ČR i na Slovensku, které podávají svým pacientům kyselinu askorbovou intravenózně. Kolik z nich opravdu potřebuje podání této formy je otázkou.
Účinky vitamínu C v lidském těle
1. Podpora imunity
- Vitamín C pomáhá imunitnímu systému zvládat zátěž, například při sportu nebo po náročném výkonu. Podporuje obranyschopnost těla a pomáhá rychleji bojovat (je-li to potřeba). Konkrétně jsme se o vitamínu C a imunitě rozepsali v prvním díle článku o vitamínu C
2. Tvorba kolagenu a zdravé tkáně
- Kolagen je bílkovina, která tvoří základní stavební materiál pro kůži, kosti, cévy, dásně, zuby i chrupavky. Vitamín C napomáhá jeho správné tvorbě. Například zdravé cévy jsou mimo jiné tvořeny kolagenem, díky kterému lépe odolávají tlaku. Stejně tak kůže, díky dostatku koleganu je pružná, odolná a správně se hojí v případě poranění.
3. Energetický metabolismus
- Vitamín C pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Díky tomu se cítíme méně unavení a máme více sil na každodenní aktivity.
4. Podpora nervové soustavy a psychiky
- Nervy potřebují vitamín C, aby správně fungovaly. To se projevuje lepším zvládáním stresu a celkovou psychickou pohodou.
5. Ochrana buněk před poškozením
- Vitamín C funguje jako antioxidant. Pomáhá chránit buňky před škodlivými látkami (volnými radikály), které se v těle tvoří při stresu, nemoci nebo vlivem znečištěného prostředí.
6. Snížení únavy a regenerace
- Při nedostatku vitamínu C může člověk pociťovat vyčerpání. Jeho dostatečný příjem pomáhá tělu rychleji regenerovat a bojovat proti únavě.
7. Podpora vitamínu E a anti-aging
- Vitamín C pomáhá regenerovat oxidovaný vitamín E, který funguje v těle jako důležitý antioxidant, a tím zvyšuje jeho účinnost. Společně chrání buňky před stárnutím a poškozením.
8. Lepší vstřebávání železa
- Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa z potravy, což je velmi důležité pro vegetariány a vegany, které konzumují nehemové železo, jehož vstřebávání je oproti živočišným zdrojům nižší. Železo je zásadní pro tvorbu červených krvinek a dostatek energie.
Aktualizováno 21.10.2025
Použitá literatura (APA)
-
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1), CD000980.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11), 3418.
- European Commission. (2012). Commission Regulation (EU) No 432/2012 establishing a list of permitted health claims. Official Journal of the European Union.
- European Commission/EU Register of Nutrition and Health Claims. (n.d.). Health claims for vitamin C (accessed most recently in 2025).
- National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. (2024). Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals.
- https://www.huhs.edu/literature/Vitamin%20C.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC%20-HealthProfessional/
