🎁 DÁREK k nákupu ATTITUDE Oceanly i k vybraným produktům Puravia LABS! Více o akcích zde 💄💊

Důležitost enzymů a co dělat, když jich máme nedostatek?

3 min čtení

Jak poznáme, že trpíme nedostatkem enzymů? Kdo by měl trávící enzymy užívat a jaké? Enzymy jsou vlastně biokatalyzátory, které se podílejí na řízení a koordinaci opravdu komplexního souboru chemických procesů, které v organismu probíhají a umožňují průběh takových reakcí, které by v lidském těle za normálních podmínek neprobíhaly.

 

Co jsou to trávicí enzymy?

Z hodin biologie si určitě všichni pamatujete pojem enzymy, trávící enzymy a také fakt, že spousty enzymů jsou přítomny v trávící soustavě člověka (ústa, žaludek, střevo, slinivka břišní apod.) a také je do těla dostáváme stravou, kterou konzumujeme. Enzymy najdeme ve všech živých systémech a předpokládá se, že i jednodušší buňky obsahují přes 300 enzymů, které řídí rychlosti prakticky všech reakcí, které v nich probíhají. Identifikovaných enzymů je již přes 10 000.

 

Trávicí enzymy: jaké máme typy

Enzymy obecně, můžeme rozdělit do těchto šesti skupin: oxidoreduktázy, transferázy, hydrolázy, lyázy (syntázy), izomerázy, ligázy (syntetázy). Zde se zaměříme na trávící enzymy, které se podílí na štěpení živin a spadají tedy pod výše uvedené hydrolázy. Většinu trávicích enzymů pak můžeme dále rozdělit na:

  1. Lipázy, (od slova lipid), tedy rozkládají tuky a mastné kyseliny
  2. Proteázy (od slova protein), rozkládající tedy bílkoviny a aminokyseliny 
  3. Maltázy, amylázy, celulázy, sacharázy (od slova sacharid), rozkládající cukry 
  4. Nukleázy, rozkládající nukleotidy a nukleové kyseliny  

 

Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů: příznaky?

Co se trávících enzymů týče, stačí pozorovat následující příznaky:

  • neustálý hlad,
  • únava,
  • rychlé přibývání na váze,
  • průjem, 
  • nadýmání,
  • zácpa,
  • opakované a časté kandidózy,
  • svalové křeče,
  • podrážděnost,
  • zánět tlustého střeva.

 

Kdy brát trávicí enzymy a jaké?

Autoimunitní i onkologická onemocnění mohou mít vztah k deficitu určitých enzymů. Při oslabení trávícího systému (nejčastěji žaludek, slinivku) dochází k tomu, že enzymy nefungují, jak by měly, tudíž neštěpí makroživiny (cukry, tuky, bílkoviny) a tyto složky pak nemůžeme dostatečně strávit. Na aktivaci enzymů je velmi často podílí pH kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Při nedostatečné kyselosti dochází například k přemnožení helikobaktera pilori. pH žaludku většinou klesá s přibývajícím věkem. Pomocníkem může být Betain HCl s pepsinem, který okyselí žaludek, aktivuje travící procesy, zklidní žaludeční sliznici a zmírní občasné pálení žáhy. 

 

Bylinky na žaludek a trávení

Studie ukazují, že proskurník lékařský může pomoci normalizovat sliznice v dýchacích cestách a zažívacím traktu a může tak potenciálně zmírnit poškození sliznic. List papáji chrání sliznici žaludku a tím pomáhá předcházet poškození žaludečních stěn a předcházet tvorbě vředů. Extrakt z Gota Koly, bylina dlouhověkosti pocházející z Indie, je neobvykle bohatá na vitamíny skupiny B a draslík a může pomoci zlepšit vstřebávání živin. 

 

Intolerance na laktózu a lepek

Dalším příkladem pak jsou potravinové intolerance na laktózu (neplést si s alergií či senzitivitou, rozdíl vysvětlujeme v článku o alergiích), kdy máme nedostatek enzymu laktázy, štěpící cukr laktózu (v kravském mléce). Enzymy, obsahující laktázu mohou být velmi nápomocny. Tento problém je velmi častý nejen u malých dětí.  Dalším příkladem je intolerance ne lepek (gluten), který štěpí hned několik enzymů a jedním z nich je DPP-IV (dipeptidyl peptidáza IV).

 

Pro koho jsou trávicí enzymy?

Kvalitní trávící enzymy může užívat každý, včetně malých dětí. Stačí je přidávat do jídla a dávkování záleží na velikosti porce a na konkrétních zažívacích problémech. O vhodnosti se poraďte se svým ošetřujícím lékařem či terapeutem. Obrátit se můžete také na naši poradnu poradna@puravia.cz, která je zdarma.

 

Na co si dát pozor?

Vždy dbejte na to, aby trávící enzymy rostlinného původu, byly bez zbytečných přídatných látek jako například stearan hořečnatý (protispékavá látka), maltodextrin, apod.

 

Autor článku: Mgr. Eva Hájková

Aktualizováno 26.6.2025

Sledujte nás na našem Instagramu

Proč si vybrat právě UROCARE od Puravia LABS? 💧 Obsahuje 5 přírodních látek v dokonalé synergii pro cílenou podporu a...
✨ „Jste to, co jíte.“ – Klišé nebo tajemství krásné pleti? Vaše pokožka potřebuje vitamíny, minerály i zdravé tuky, aby...
☀️ Opalovací krém, vitamín D, zamračená obloha, ranní mazání… Slunce má své benefity, ale i několik zažitých mýtů, které...
Kazí se vám salát nebo ovoce dříve, než je stihnete sníst? Vyzkoušejte tyto jednoduché triky, které prodlouží jejich...
❗️Soutěž ukončena, výhercem je @brutalassault2012 – gratulujeme! 🎉 🌿 Soutěž o balíček Tapio Nordic v hodnote 2 200 Kč...
🗓️ 23. 6. od 18:00 – Webinář ZDARMA: Zdravé opalování, cestovní lékárnička a jiné letní tipy☀️🧳 Chystáte se na dovolenou...
🦟 Komáři vás milují? Naučte se je odpudit – přirozeně. Zkuste si doma namíchat přírodní repelent – rychle a levně: 🥄 Do...
Pláč není slabost, ale přirozený způsob, jak tělo uvolňuje stres. Emoční slzy odplavují kortizol (stresový hormon) a...
×